Fluid Film in de luifel van jachthuis Sint-Hubertus
Jachthuis Sint-Hubertus is te vinden in het noorden van het Nederlands nationaal park De Hoge Veluwe, tussen Otterlo en Hoenderloo in. Het werd in 1914 ontworpen en ruim honderd jaar later werd het tijd voor een renovatie van dit prachtige gebouw.
Tijdens de renovatie van Jachthuis Sint-Hubertus werd onder andere de tuin aangepakt, elektriciteitsleidingen vervangen en de glazen vloertegeltjes van de eetzaal verwijderd en opnieuw gelegd.
Iets wat juist niet is verplaatst, is de indrukwekkende glazen luifel voor de entree van Jachthuis Sint-Hubertus. De sierlijke constructie waar het glas in is gevat, bestaat uit holle kokers van geklonken ijzeren profielen. Deze kokers waren aan de binnenkant geroest. Het is gebruikelijk dat dergelijke metalen onderdelen gedemonteerd worden, waarna de roest in een werkplaats wordt weggestraald, en ze voorzien van een beschermlaag weer in elkaar gezet worden. Niet bij Jachthuis Sint Hubertus. Hier is om schade bij demontage te voorkomen, en ook uit kostenbesparende overwegingen, de luifel ter plaatse behandeld. Met een lange spuitlans is er Fluid Film (lanoline) in de kokers gespoten. Lanoline wordt ook wel wolvet genoemd. Dat is een vettige afscheiding uit de talgklieren van schapen, die in hun wol terechtkomt. Al eeuwen geleden werden metalen werktuigen, zoals harnassen, zwaarden en gereedschappen, met wolvet ingesmeerd. Op deze manier wordt geroest ijzer ter plekke beschermd tegen verder verval. Regelmatige controle van de luifel zal uitwijzen hoe effectief het is.