Milieuvriendelijke roestpreventie op basis van lanoline (wolvet)

Fluidfilmnl/ januari 23, 2017/ Auto/ 0 reacties

Volvo 240-260 Register organiseerde samen met Dries Bakkenes van Volvo Klassiekers een informatieavond over roestpreventie en -behandeling. Van heinde en verre kwamen meer dan 20 leden naar Barneveld. Voorzien van Volvo’s, 240 of 260 in allerlei soorten, maten en jaargangen, vonden ze de weg naar kijken, leren, koffie, thee, koeken en ontroesten.

Roestpreventie op basis van lanoline (wolvet)

Drie Volvo’s werden die avond op de brug geïnspecteerd. Vóór het zover was, was enige uitleg gewenst over preventie en onderhoud met Fluid Film, op basis van het aloude wolvet (lanoline), nodig. Met een gedrevenheid van heb ik jou daar werd door Dries Bakkenes toegelicht hoe niet alleen Volvo’s beschermd kunnen worden tegen roest. De oorsprong van Fluid Film (lanoline) is scheepsonderhoud bij de Amerikaanse marine in de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe materiaal drong snel door in alle roest- en corrosielagen. De toepassing was simpel en de bescherming langdurig en economisch aantrekkelijk. Na vervolgens gebruik bij landbouwmachines, lucht- en ruimtevaart, was de overstap naar auto’s snel gemaakt. Hoewel de Volvo’s van de 200-serie bekend staan om hun degelijkheid blijft ook daar bescherming tegen roest gewenst. Vocht en zuurstof doen nu eenmaal ook bij Volvo’s hun roestige werk…

fluid film stop roest nu volvo klassiekers lanonline wolvet

Inspectie

Dat deze prachtige voertuigen er na zoveel jaren gelukkig heel goed uit kunnen zien was al snel duidelijk. Alle drie de voertuigen rijden al vele jaren in het vochtige Nederland. Hoewel twee van de drie in andere landen hun rijdende leven waren begonnen. Na inspectie met de handige mini-camera bleek dat de kokerbalken van alle drie de Volvo’s er nog netjes uitzagen. Hoewel zo links en rechts duidelijk was dat enige aandacht wel gewenst was. Om de levensduur van de Volvo’s te verlengen is het behandelen van de onderzijde en de diverse holle ruimten –binnenzijde deuren, motorkap, kofferdeksel– en de kokerbalken verstandig. Het hoofdbestanddeel van Fluid Film is wolvet (lanoline). Een middel dat vele eeuwen geleden ook al werd gebruikt om wapens en werktuigen te beschermen. Lanoline beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals regenwater, zout water, strooizout, modder, etc.

lanoline wolvet fluid film

Duidelijk resultaat!

Dat Dries’ enthousiasme in combinatie met zijn ‘aanschouwelijk onderwijs’ werkt werd snel duidelijk. Niet alleen doordat aanwezigen geattendeerd werden op het verschil tussen behandeld en onbehandeld Volvo-staal. Ook doordat men getipt werd over holle ruimten in de 200-serie waar sommigen het bestaan nog niet van kenden. Het gemak waarmee de auto onder handen kan worden genomen werd duidelijk na behandeling met Fluid Film in een spuitbus met holleruimteslang. Het verschil in de kokerbalken tussen wel en geen behandeling werd zichtbaar gemaakt op het beeldscherm van de flexible kleine camera. Ook was te zien hoe wolvet ook na aanbrengen haar werk blijft doen. Zij kruipt letterlijk verder naar allerlei minieme plekjes waar zij beschermend blijft werken.

 

 

Deel dit Bericht

Laat een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

4 × 2 =